Sıkça Sorulan Sorular

Online hukuki danışmanlık nedir?

Online hukuki danışmanlık; tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sebebiyle daha çok tercih edilmekte olup hukuki probleminizi ve sorularınızı avukata ilettikten sonra verilen randevu tarihinde avukatla ister sesli ister görüntülü telefon görüşmesi yapılmasıdır. Mevzuatımız uyarınca, avukatın bilgi ve tecrübesi paralelinde, profesyonel kimliğine binaen sunduğu hukuki danışmanlık hizmeti karşılığında ücret alması, yasal bir zorunluluktur. Bu bağlamda, yüz yüze ya da online olması fark etmeksizin hukuki danışmanlık hizmeti, her yılın başında Resmi Gazete’de yayımlanan güncel Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine uygun olarak belirlenen ücret karşılığında sunulmaktadır. Tarifede belirtilen ücretler, hukuki danışmanlık hizmeti karşılığında avukatların talep edebilecekleri asgari ücretlerdir.

Avukata nasıl vekalet verebilirim?

Hukuki probleminizin çözümünde bir avukatla anlaştıktan sonra en yakınınızda bulunan notere giderek avukat bilgilerini noter katibine vererek vekaletname çıkarmak istediğinizi söylemeniz yeterlidir. Eğer boşanma davası için vekalet verecekseniz bunu özellikle belirtmeniz ve yanınızda vesikalık fotoğraf ile gitmeniz gerekmektedir. Vekalet verecek kişi cezaevinde ise cezaevine götürülen noter ile vekaletname işlemi tamamlanmaktadır. Vekaletname ücreti her yıl yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi ile değişmektedir.

Dava harç ve masrafları nedir? Ne kadardır?

Hukuki probleminizin çözümünde bir dava açacak iseniz dava harç ve masraflarını yatırmanız devlet tarafından zorunlu tutulmaktadır. Bu ücreti avukat almaz, mahkemeye davayı açmak için yatırır. Yatırılacak miktar dava türüne, alacak hakkının ne kadar olduğuna göre değişir. Dava süresince yeni masraf kalemleri doğabilir, örneğin bilirkişi, keşif gibi giderler çıkarsa avukatınız sizden yeni masraf talebinde bulunabilir. Dava sonunda haklı bulunduğunuz oranda bu yatırmış olduğunuz harç ve masrafların iadesi tarafınıza yapılır.

Avukatlık vekalet ücreti nedir? Ne kadardır?

Avukatın yaptığı iş, verdiği emek karşılığında hak etmiş olduğu ücrettir. Bu ücret verilecek olan hukuki desteğe göre değişmektedir.

Avukat müvekkil ilişkisinde tarafların yükümlülükleri nelerdir?

Avukat, müvekkilin anlattığı olayları sentezleyerek hukuken onu korumak ve savunmakla yükümlüdür. Bu kapsamda sır saklama yükümlülüğü çerçevesinde konuşulanların gizli kalması hukuki zorunluluktur. Avukat, müvekkilin ad ve namına vekaleten iş yaptığı için her aşamada müvekkilini haberdar etmesi aslolandır.

Müvekkilin avukatına vermiş olduğu doğru bilgiler kadarıyla hakkı korunacağından avukatına olanları anlatması ve doğru bilgi vermesi elzemdir. Müvekkil, gereken harç ve masrafları zamanında ödemekle, kendisinden istenen belge ve delilleri zamanında avukatına teslim etmekle yükümlüdür.

Avukat müvekkil arasında yaşanabilecek ihtilafların çözümü nasıldır?

Taraflar vekalet ilişkisinin kurulmasıyla birlikte aralarında bir avukatlık ücret sözleşmesi imzalayarak hak ve yükümlülüklerinin sınırlarını belirlediği takdirde; ihtilaflar, her iki tarafın rızasıyla imzalanmış olan bu sözleşmeye göre çözülür.

Avukat işe ne zaman başlamalıdır?

Avukat-müvekkil danışmanlık faaliyeti sonunda o işin çözümünde anlaşırlarsa, aralarında bir gün belirleyerek avukatlık ücret sözleşmesinin imzalanmasını ve vekaletnamenin teslimini gerçekleştirmelidir. Bu aşamadan sonra işe başlayan avukat her somut olayın özelliğine göre değişebilen makul süre içerisinde işi yapmakla/davayı açmakla yükümlüdür.