ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ

Taraflar evlilik birliğini devam ettiremeyeceklerine karar verdiklerinde evliliğin sona ermesinin nasıl olacağı konusunda tereddütte düşebilmektedirler. Türk Medeni Kanununa göre evlilik birliği en az 1 yıl önce kurulmuşsa boşanma sürecinin uzun sürmemesi için taraflar anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirler. Bu durumda aralarında bir boşanma protokolü akdetmeleri gerekmektedir. Bu protokolde boşanmanın ferisi niteliğindeki tüm hususlarda anlaşmaya varmış olmaları şarttır. Taraflar eğer ki herhangi bir konuda dahi anlaşmaya varamamışlarsa hakim anlaşmalı boşanmayı çekişmeli boşanmaya çevirir ve böylece süreç uzamış olur.

Anlaşmalı boşanma sürecini yürütüp tamamlamak her ne kadar kolay gibi görünse de eksik bir hususun kalmaması için süreci bir avukattan destek alarak tamamlamak oldukça önemlidir. Şöyle ki; protokolün yanlış hazırlanması, kararlaştırılmamış bir konunun olması, eksik bir usuli işlemin tamamlanmaması gibi yanlışlıklar davanın reddedilmesine ya da çekişmeli boşanmaya çevrilmesine sebep olabilir. Hal böyleyken en kısa sürede boşanmak isteyen tarafların bu süreci avukat desteği olmaksızın yapması daha zor ve karmaşık olacaktır.

Anlaşma konusu maddeler genel hatlarıyla şu şekildedir;

  1. Tarafların geçimsizlik sebebiyle boşanmak istedikleri konusundaki hür iradeleri
  2. Varsa eğer müşterek çocukların velayeti, nafakası ve giderleri
  3. Eş için nafaka
  4. Varsa eğer edinilmiş olan menkul ve gayrimenkullerin taraflar arasında nasıl paylaştırılacağı
  5. Maddi ve manevi tazminat
  6. Dava, yargılama ve avukatlık ücretleri
  7. Diğer hususlar (soyadı kullanımı, ziynet alacağı)

Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra duruşma günü geldiğinde her iki tarafın mahkemede hakim huzurunda fiziken mevcut olacak ve hakim tarafından onlara protokol gösterilecek, altındaki imzaların kendilerine ait olup olmadığı sorulacak ve boşanma iradelerini hür olarak baskı altında olmadan verdiklerine kanaat getirerek kararını verecektir. Dolayısıyla tarafların duruşma gününe kadar kararlılıkla anlaşmalarını sürdürmeleri davalarının ispatı açısından zaruridir. Duygusal olarak böylesi zor bir süreci atlatmak zaten zor iken evrak ve prosedür işlerinin doğruluğuyla ilgilenmenin de ekstra bir külfet oluşturarak sizi yıpratmaması için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.